Search
Kezd el gépelni...

Kiegyenlítések kezelése

Author:

A Számlák / Kiegyenlítések kezelése oldalon a Fizetések listája tekinthető meg, azaz az összes bevételeink. A listához szűrőfeltételeket lehet megadni. A szűrési lehetőségek a Szűrő megjelenítése linkre kattintva érhető el. Erről az oldalról kezdeményezhető új fizetés felvétele (Új fizetés rögzítése link), fizetés érvénytelenítése (Fizetett összeg link), a fizetéshez pontozott számlák megjelenítése (Fizetett összeg link), az összepontozás módosítása (Összepontozott összege link).


Fizetések listája

A Fizetések listája oldal eltérően működik attól függően, hogy a lista szűrve van-e számlaszámra:

-        Számlaszámra szűrve a lista (például ha a Számlák kezelése / Részben fizetve linkről érkezünk, ahol az adott számlához tartozó befizetéseket látjuk):


-        Nincs számlaszámra szűrés: ebben az esetben az összes befizetéseinket egyben látjuk:


Új kiegyenlítést az Új fizetés rögzítése linken kezdeményezhetünk, ahol elvégezhető egy számlára történt fizetés rögzítése a Fizetés adatai oldalon keresztül.


Fizetés adatai oldal

A Fizetés adatai oldal a számlák kiegyenlítési adatainak rögzítésére szolgál.

Az oldal eltérően működik attól függően, honnan érkezünk rá:

  • Számlák / Számlák kezelése / Nincs fizetve link megnyomásával a Fizetés adatai oldalon betöltésre kerülnek az adott számla adatai és a teljes fizetendő összeg. A Mentés gomb megnyomásával rögzíthetjük a befizetést.


  • Számlák / Számlák kezelése / Részben fizetve link és Fizetések listája oldalon Új fizetés rögzítése link megnyomásával a Fizetés adatai oldalon betöltésre kerülnek az adott számla adatai és a hátralévő fizetendő összeg (lásd. eltérő értékű Számla végösszege és a Fizetett összeg mezők). A Mentés gomb megnyomásával rögzíthetjük a befizetést.


  • Fizetések listája oldalon Új fizetés rögzítése link megnyomásával nincs előtöltve a Fizetés adatai felület a számla adataival, ilyenkor a kereső panel segítségével kiválasztható a kiegyenlítendő számla.

A Fizetések listájában a Fizetett összeg oszlopban található összegek linkként funkcionálnak, azaz rájuk kattintva további oldalra navigál a rendszer.


A Fizetések listájában a Fizetett összeg linkre nyomva a Fizetés adatai oldal töltődik be a fizetés adataival read only (csak olvasható) állapotban.

Fizetés érvénytelenítése

Amennyiben a Fizetések listájában lévő Fizetett összeg linkről érkezünk a Fizetés adatai oldalra, akkor az oldalon kizárólag a Fizetés érvénytelenítése gomb aktív, amellyel törölhető a megnyitott befizetés.


A Fizetések érvénytelenítése gomb megnyomása után az eredeti összeg mínuszos előtaggal kerül be a Számla kiegyenlítések listája oldalon található Fizetések táblázatba.

Összepontozás fogalma = Egy befizetés (bevétel), amely egyszerre egy vagy több számla kiegyenlítését valósítja meg.

A listában található Összepontozás összege azt mutatja meg, hogy a befizetés milyen mértékben van felosztva a vevő számlái között. Amikor ez a szám megegyezik a Fizetett összeg értékével, akkor a fizetés teljes mértékben fel van osztva a vevő számláira.

A Fizetések listájában az Összepontozott összeg oszlopban található összegek linkként funkcionálnak, azaz rájuk kattintva további oldalra navigál a rendszer.


Összepontozás adatai oldal

A Fizetések listájában az Összepontozott összeg linkre kattintva az Összepontozás adatai felületre navigál a rendszer, ahol megtekinthetőek a befizetéshez tartozó számlák.


A befizetéshez számlák választhatók, így egy befizetés összege felosztható egy vagy több számla kiegyenlítésére.

Automatikus összepontozás

A Kiegyenlítések kezelése / Fizetések listája / Új fizetés rögzítése link megnyomásakor az adatokkal előtöltött oldalon az Automatikus összepontozás checkbox alapértelmezetten bekapcsolásra kerül. Ez azt jelenti, hogy az előtöltött számla és a befizetés adatai automatikusan összepontozódnak.


- Automatikus összepontozás checkbox bejelölve: Amennyiben a fizetett összeg (HUF) nagyobb, mint a számla összege, abban az esetben az adott vevő további fizetetlen (nyitott) számlára történik meg az automatikus összepontozás a számla fizetési határidejének sorrendjében.

FIGYELEM: az összepontozás összege nem haladhatja meg a fizetett összegből fennmaradó összeget! Ez esetben hibaüzenet jelenik meg a felületen és az összepontozás nem menthető.

- Automatikus összepontozás checkbox nincs bejelölve: Amennyiben számla nélküli fizetés rögzítésekor az automatikus összepontozás nincsen bejelölve, a rendszer figyelmeztet az összepontozás hiányára az Összepontozás adatai oldalon és a Fizetések listája / Összepontozott összeg oszlopban.


Article content