Search
Kezd el gépelni...

Egyéb számlafajták kiállítása

Author:

Proforma számla (díjbekérő)

Proforma számlát úgy lehet kiállítani a Billzone.eu rendszerben, hogy az előnézeti számlaképet kell lementi és azt megküldeni a vevő részére. Hangsúlyozzuk, hogy ez esetben az előnézeti számlán nem szerepel számla sorszám, ehelyett a “PROFORMA” kifejezés található, ezzel téve eleget a hatályos jogszabályoknak, miszerint a proforma vagy előnézeti számla nem minősül számlának/bizonylatnak, így az semmilyen körülmények között nem alkalmas adóigazgatási azonosításra és ÁFA visszaigénylésre.


Előleg számla

Mivel a hatályos jogszabályok szerint az előleg számla fejlécében nem kell feltüntetni az “előleg” kifejezést, ezért a Billzone.eu rendszerben az előleg számla készítésére nincsen külön funkció.

Előleg számlát úgy lehet kiállítani a rendszerben, mint egy hagyományos számlát, amely esetben a tételsoron (és a számlamegjegyzés mezőben) jelezni kell az előleg tényét.

A számla létrehozás oldalon a tételsoron a “jegyzettömb” ikonra kattintva, a Tétel megjegyzés szerkesztése oldalon lehetőség van jelezni az előleg tényét a jelölőnégyzet bakapcsolásával.


Amennyiben bepipálja az „Előleg” tételzáradékot, úgy a számlán feltüntetésre kerül az „Előleg” szövegezés.


Megjegyzés: Előleg számla esetén a számla létrehozás oldalon az ügylet megadása javasolt.


Részszámla

Részszámlát részteljesítéskor kell kiállítani amennyiben a felek közötti szerződés erre lehetőséget ad. A részteljesítésről szóló számla teljesen önálló számlaként kezelendő, ugyanakkor a számlán célszerű szerepeltetni a szerződésre vonatkozó hivatkozást és azt az információt, hogy hányadik részszámla és pontosan milyen összegnek a részszámlája.

Mindezen adatok szerepeltetésére a rendszerben lehetőség van a számlatétel megjegyzés mezőben és a számla megjegyzés mezőben egyaránt.


Végszámla

Amennyiben egy ügyletre vonatkozóan előleg számlát állítottak ki, abban az esetben az értékesítés teljesítését követően, azaz a kifizetés megtörténte után a teljes ellenértékről végszámlát kell kibocsátania a szolgáltatónak.

A végszámlát úgy kell kiállítani, hogy a pénzügyileg teljesítendő végösszegből le kell vonni az előleg számlán előlegként szereplő  összeget.

Ehhez arra van szükség, hogy az előlegként szereplő tételsor összegét mínuszos előjellel kell kitölteni a rendszerben.

A mínuszos tételsoron jelezni kell az előleg tényét a “jegyzettömb” ikonra kattintva, a Tétel megjegyzés szerkesztése oldalon az „Előleg” tételzáradék jelölőnégyzet bakapcsolásával. Így a számlán feltüntetésre kerül az „Előleg” szövegezés a mínuszos tételsornál.


Megjegyzés: Végszámla esetén a számla létrehozás oldalon az ügylet megadása javasolt.

Article content