Search
Kezd el gépelni...

Követeléskezelés

Author:

A követeléskezelés a kintlévőségek behajtását jelenti. Kintlévőség alatt a be nem folyt követeléseket, tartozásokat értjük. Azaz az összes olyan lejárt számla és egyéb tartozás, amelynek a fizetési határideje már lejárt, de pénzügyi teljesítés nem tartozik hozzá, a partner nem fizetett. 

A Billzone.eu rendszerben már a Nyitóoldalon a Tovább a lejárt számlákra linkre kattintva megtekinthetjük a lejárt számlák listáját.


A Számlák / Számlák kezelése oldalon a számlalista Kiegyenlítés oszlopában jelölésre kerülnek a számlák fizetési státuszai (Nincs fizetve, Részben fizetve, Fizetve) és a Késedelmes napok száma is.


A Billzone.eu rendszerből követeléskezelés indítható külső szolgáltató igénybevételével a Számlák / Számlák kezelése oldalon a számlalista Követeléskezelés oszlopából.


A Megnézem a követeléskezelési opcióimat gomb megnyomásával a Követeléskezelés indítása oldalra navigál a rendszer, ahol a Követeléskezelő részére adattovábbítás jelölő bekapcsolását követően a Fizetési felszólítás / Ügyvédi levél / Fizetési meghagyás gombok valamelyikére kell kattintani:


Ezt követően külön fülön a Payee Adatmegadás oldalra navigál a rendszer. Valamint a Követeléskezelés indítása oldalról a Billzone.eu Számla adatok oldalra jutunk vissza a Követeléskezelés adatai szekcióhoz.

 

Követeléskezelés státuszok

A Követeléskezelés folyamatnak a rendszerben az alábbi státuszai lehetnek: 

  • Követeléskezelés indítása = Lejárt teljesítésű számla esetében elindítható a követeléskezelés külső Követeléskezelő szolgáltatón keresztül (szürke).
  • Piszkozat = Piszkozat állapotba kerül a követeléskezelési státusz, ha követeléskezelés folyamata ügyindítás alatt áll (narancs). Pl. az ügyindítási folyamatban az adatmegadás félbe lett hagyva.
  • Folyamatban = A követeléskezelés már elindult és folyamatban van a külső Követeléskezelő szolgáltatónál (kék).
  • Teendőd van = A követeléskezelés már elindult, azonban további teendő van a külső Követeléskezelő szolgáltatónál (sárga). A teendőkről emailben értesítést küld a Követeléskezelő szolgáltató.
  • Lezárva = A követeléskezelés folyamata lezárult, a követelés beérkezett. A lezárás folyamata automatikus: a lezárás tényéről a külső Követeléskezelő szolgáltató API-n keresztül értesíti a billzone.eu számlázót, ahol automatikusan Lezárva állapotba kerül a követeléskezelési státusz (zöld).
    Figyelem: Amennyiben követelése beérkezett számlájára, a Payee fiókjában is rögzítse!


Követeléskezelés státusz szűrő

A szűrőben lehetőség van a követeléskezelés státuszokra való szűrésre. Például leszűrhetünk a csak Folyamatban lévő követeléskezeléseinkre, hogy lássuk, mennyi kintlévőségünk van még. Vagy szűrhetünk a Lezárva sátuszú számlákra annak érdekében, hogy lássuk, mennyi követelésünket sikerült behajtania külső Követeléskezelési szolgáltatónak. 


Követeléskezelésről bővebben:
https://blog.billzone.eu/követeléskezelés

Article content