Search
Kezd el gépelni...

Ügyletek

Author:

Az ügylet egy gazdasági esemény, amelyhez számlákat köthet a felhasználó. Előleg és végszámla esetén az ügylet megadása javasolt.

Új ügyletet a Számlák / Ügyletek menüpont alatt az “Ügylet hozzáadása” linkre kattintva tud felvenni a következő mezők kitöltésével (a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező):

  • Megnevezés - az ügylet neve
  • Azonosító* - létrehozott ügylet azonosítója a rendszer számára és az interfészen (API) keresztül történő automatikus számlázáshoz használt szöveges ügylet azonosító
  • Megjegyzés


A “Mentés” gomb megnyomásával rögzítheti a bevitt adatokat. Ekkor a rendszer a “Számlák / Ügyletek” oldalra irányítja, ahol további ügyleteket tud majd feltölteni, törölni vagy a meglévőre vonatkozó beállításokat tudja módosítani.


Számla ügylethez való kapcsolása

A számla létrehozás oldalon megadható, hogy mely ügylethez tartozik a számla. A mező kitöltés kezdésekor (billentyű lenyomásra) megjelennek a korábban rögzítésre került ügyletek. A listából kiválasztható a megfelelő ügylet, ugyanakkor tetszés szerinti új értékkel is kitölthető a mező. Utóbbi esetben a számla kiállítás végeztével az új ügylet rögzítésre kerül a “Számlák / Ügyletek” listájába.


Ügylethez való tartozás jelölése a számla befejezés oldalon


Jó tudni: Amennyiben belföldi adóalanyok közötti ügyletekről állít ki olyan számlát, amely önmagában nem éri el a 0 (2020. július 1-ig 100 ezer) forint áthárított áfát, de ügylethez van kapcsolva, akkor az egész ügyletre vonatkozóan lekérdezésre kerül az áfa és ha eleget tesz a feltételnek, azaz az összáfa értéke legalább 0 (2020. július 1-ig 100 ezer) forint, akkor a számláról adatszolgáltatás történik az adóhatóság részére (NAV Online Számla).

Article content